ترس از شکست
ترس از شکست
امروز میخوام بهت بگم چطور با ترس از شکست مقابله کنی.
ترسیدن طبیعیه
ترس یکی از خصلتای طبیعی هر انسانه که باعث میشه اون فرد نسبت به بعضی از مسائل زندگی یا محیط اطرافش ترس داشته باشه. مثل زمانی که یه جای خطرناکی مثل جنگل بره و گم بشه. بنابراین نمیشه گفت که ترس نشونهی ضعف برای آدمه. ترس بخشی از وجود آدمه که باید اون رو کنترل کرد.
همونطور که ترس طبیعیه، شکلای مختلف ترس هم طبیعیه. یکی از این مدل ترسا که خیلی زیاد هم دیده شده ترس از شکسته. حالا این ترس تو بعضیا شدت کمی داره و تو بعضیا هم شدتش بالاست.
ما معمولا یه دایره امن داریم که وقتی از اون دایره خارج بشیم احتمال اینکه با شکست مواجه بشیم بیشتر میشه. به خاطر همین گاهی وقتا ترجیح میدیم تو اون دایره امن بمونیم.
یه نکتهی جالب در مورد ما آدما اینه که وقتی میبینیم یه نفر موفق میشه با خودمون میگیم که اون چطور نمیترسه؟! طوری که انگار اون آدم یه چیزی در حد یه ابر قهرمانه و هیچ چیز اونو نمیترسونه. در واقع این طرز فکر اشتباهه و حتی موفق ترین آدما هم ترس دارن و فرق اونا با آدمای معمولی اینه که اونا با ترسشون روبرو میشن.
چطور بفهمیم که ترس از شکست ما بالاست؟
درسته که ترس از شکست یه چیز طبیعه ولی وقتی شدت اون بیشتر از حد معمول باشه، خودش باعث میشه که به موفقیت نرسیم. از علائم کسایی که ترس از شکست بالایی دارن میشه به تجربه نکردن چیزای جدید اشاره کرد که علاقهای ندارن چیز جدیدی رو امتحان کنن. وقتی هم وارد یه محیط جدید میشن اضطراب شدید میگیرن و دچار افکار منفی میشن.
این دسته از آدما به خاطر ترسی که دارن معمولا موقعیت های بزرگی رو از دست میدن و همیشه از این که تو راه رسیدن به هدفاشون حس ناتوانی میکنن ناراحتی میکنن.
شکست اصلا چیه؟
وقتی که میگیم شکست، همه یاد زمانی میوفتیم که یه نفر یه چیزی رو باخته یا از دست داده یا نتونسته کاری رو انجام بده. در حقیقت شکست زمانی شکست میشه که ما از اون نتونیم درس بگیریم. شکست همیشه تو زندگی ما وجود داره فقط باید به اون با این دید نگاه کرد که این شکست یه تجربه هست که با اون یه قدم به موفقیت نزدیک تر شدیم.
این شکستا پلههای رسیدن به موفقیت نهایی ماست. پس تو راه رسیدن به هدفا انتظار شکست خوردن رو باید داشته باشیم.
وینستون چرچیل در این مورد گفته:
موفقیت توانایی رفتن از شکستی به شکست دیگر بدون از دست دادن شور و حرارت است.
ترس تو از چیه؟
وقتی که احساس ترس کردی بیا با خودت دودوتا چهارتا کن که واقعا از چی میترسی؟! خیلی وقتا ما از چیزایی میترسیم که اصلا نیستن یا احتمال اتفاق افتادن پایینی دارن. پس سعی نکن با ترس بیخودی خودتو نابود کنی. وقتی وارد عمل میشی درواقع با نهایت شجاعت تو دل ترست رفتی و این یعنی ازبین بردن عامل ترس.
چطور از ترسا استفاده کنیم.
بعضی وقتا میشه که قصد داریم یه کاری رو انجام بدیم ولی تا قبل از شروع کار چندتا ترس همزمان به سراغ ما میان. اینجور مواقع لازم نیست به همهی ترسامون فکر کنیم که کدوم بدتره.
تنها کافیه به بدترین اتفاق ممکن فکر کنیم که چی ممکنه بشه. اینطوری ما یاد میگیریم چطور باید خودمونو برای اون اتفاق آماده کنیم. وقتی که برای اون اتفاق آمادگی داشته باشیم برای بقیه اتفاقا هم آمادهایم پس دیگه دلیلی برای ترسیدن وجود نداره.
اعتماد به نفس بالا داشته باش.
اعتماد به نفس و ترس با هم رابطهی معکوسی دارن. هرکدوم بیشتر بشه، اون یکی کمتر میشه. پس برای برطرف کردن ترس باید اعتماد به نفس بیشتری داشته باشیم. اگرم بخوام به زبون ساده تر اعتماد به نفس رو تعریف کنم میگم یعنی ایمان به وجود ارزشمند تو شخصیت خودت و توانایی هات.
یکی از عوامل موثر تو ایجاد اعتماد به نفس از بین بردن کمال گرایی یا همون صفر و یک هستش. وقتی تو این کمال گرایی رو بذاری کنار دیگه به این فکر نمیکنی که موفق میشم یا شکست میخورم.
درواقع تو انعطاف پذیری بیشتری پیدا میکنی که این وسواس فکری تو رو از بین میبره و دیگه به خودت میگی یا موفق میشم یا تجربه میکنم و بعدا موفق میشم. اینطوری هم باور تو نسبت به خودت قوی تر میشه هم دیگه نسبت به شکست دیدگاه بدی نداری.
کلام آخر
وقتی تو خودمون دیدیم یه چیزی داره مارو میترسونه باید اینو بدونیم که تو جهت درستی داریم میریم. چون وقتی کاری نمیکنیم چیزی برای ترسیدن وجود نداره.
خب دوست عزیزم امیدوارم این مقاله برات مفید بوده باشه. ممنونم که تا اینجا همراه من بودی. موفق باشی.